Torsk med Äggsås är en klassisk husmanskost som är en odödlig rätt hos många restauranger. Det här är en enkel men ändå genuin variant av denna klassiska rätt. Jag tycker verkligen att om du inte ätit det på länge. Laga det! Även om du aldrig har ätit det förut. Testa det nästa gång du hittar några fina torskfiléer, du kommer inte att ångra dig!

Torsk Äggsås Potatis ärtor


Jag använde mig av enskilda styckfrysta Torskrygg Filéer när jag lagade det här sist men det går lika bra att köpa block och steka. Har du bara mjölig potatis hemma så kör på den också, behöver inte vara fast som receptet anger. Det är bara vad som fungerar allra bäst.

Hur kan du variera Torsk med äggsås?

Torsk: Jag rekommenderar att använda Torsk, det finns annan fisk som liknar torsk men som i slutändan smakar och är annorlunda. Har du Alaska pollock hemma och du vill testa, kör på det och berätta för mig om det blev bra!

Potatis: Fast eller mjölig, båda fungerar. Mandelpotatis också! Men att använda som standard till denna rätt är fast vanlig potatis.

Laktos/Glutenfri: Det går bra att använda laktosfri mjölk utan några som helst problem (jag har det alltid som standard hemma). Rismjöl går att använda istället för vetemjöl, men ta det försiktigt. Ta lite mindre och låt smöret bli ordentligt varmt innan du börjar tillsätta det för att undvika klumpar.

Hemligheten med att lyckas med Torsk med äggsås

Det är som vanligt när man tillagar kött i någon form. Stek inte torsken för länge för då blir den torr! 56 grader i innertemperatur och då är den klar. Steker du i smör kan du stänga av värmen eller plocka ur torsken redan vid 53-54 grader för den kommer fortsätta tillagas av värmen upp till 56 grader.

Ha tillbehör du gillar, jag älskar gröna ärtor och jag äter det ofta till många olika saker. Alltid fisk bland annat! Gillar du sockerärtor, kör på det. Morötter? passar jättebra!

Tips när du ska laga den här rätten:

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cervera och Mathem

Thermapen 4 Termometer

Det här är min favorit gadget i köket, den här bra termometern hjälpte mig att verkligen höja min matlagning till nya höjder.


Skeppshult Gjutjärnspanna

En stekpanna som om du behandlar den rätt kommer kunna gå i arv till dina barn och barnbarn. Älskar dessa gjutjärnspannor från Skeppshult!


Perfekt Torskrygg

Länken ovan går till den torsk jag använde i det här receptet. Men som jag nämnt så går det bra med vilken variant av torsk som helst.

Torsk Äggsås Potatis ärtor

Torsk med Äggsås

Torsk med äggsås är en odödlig klassiker som är fruktansvärt gott! Husmanskost i sin finaste form.
No ratings yet
Prep Time 5 minutes
Cook Time 15 minutes
Course lunch, Matlåda, Middag
Cuisine Husmanskost
Servings 4 personer
Calories 461 kcal

Ingredients
  

 • 4 st Torskrygg Filéer eller ca 600g
 • 800 g Fast potatis
 • 4 st Ägg Hårdkokta
 • 200 g Ärtor
 • 2 msk Smör
 • 2 msk Mjöl
 • 4 dl Mjölk
 • 1 msk Fiskfond

Instructions
 

Potatis

 • Skala och koka din potatis, känn med sticka eller tandpeter så den är genomkokt

Torsk

 • Smörstek din torsk eller tillaga i ugn. Var inte rädd för att salta och peppra torsken när du tillagar den.

Äggsåsen

 • Koka dina ägg hårdkokta, smält smör i en kastrull eller stekpanna. Vispa ner mjölet och rör ofta så det inte bränns. Du vill få smör/mjöl blandningen gyllenbrun innan du börjar tillsätta mjölk
 • Tillsätt mjölk i såsen lite åt gången för att förhindra klumpar. När du vispat ner all mjölk och såsen börjar knockna kan du hälla ner fiskfonden och låta koka ihop
 • När det börjar närma sig servering hackar du dina ägg, jag använder en äggskärare åt två håll på ägget men om du har tålamod kan du använda dig av kniv. Vänd försiktigt ner äggen i såsen

Servering

 • Servera rätten med potatis, torsk och häll över såsen. Jag älskar att ha ärtor till fisk som tillbehör!

Nutrition

Calories: 461kcal
Keyword äggsås, Torsk, Torsk med äggsås
Tried this recipe?Let us know how it was!
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments