Stekt fylld strömming är en klassisk svensk husmanskost som bjuder på en smakrik och traditionell upplevelse. Denna rätt kombinerar den milda strömmingen med din favorit senap som ger en unik smak. Serverad tillsammans med ett krämigt potatismos, färska örter och i mitt fall, majskolvar!

Strömming Stekt Potatismos potatis fylld strömming

Stekt fylld strömming är en enkel, men oemotståndlig nordisk favorit. Denna rätt tar de små, näringsrika strömmingsfiléerna och steker dem till perfektion, så att de blir krispiga och gyllenbruna på utsidan samtidigt som de förblir saftiga inuti.

Vad behöver du veta innan du lagar stekt fylld strömming?

Rengör strömmingsfiléerna: Se till att strömmingarna är ordentligt rengjorda. Skölj dem noggrant under kallt vatten och torka dem med hushållspapper.

Servera omedelbart: Stekt fylld strömming är bäst när den serveras omedelbart med dina tillbehör.

Stekning: Använd en stekpanna med tillräckligt med smör och värm det på medelhög värme. När smöret är bubbligt, stek strömmingarna i några minuter på varje sida tills de är gyllenbruna och genomstekta.

Rå hel strömming

Jag använde mig utav hela, färska fiskar. Går minst lika bra att köpa filéer från butiken.

Hur kan du variera Stekt fylld strömming?

Tillbehör: Potatismos är ett traditionellt tillbehör, men du kan även servera stekt fylld strömming med andra sidorätter som kokt potatis, ris, eller sallad för en lättare måltid.

Panering: För en glutenfri version kan du använda glutenfritt mjöl och ströbröd. Du kan också tillsätta kryddor eller kryddmixar i paneringen, som paprika, vitlökspulver eller cayennepeppar, för extra smak.

Variation av fisk: Om du inte har tillgång till strömming kan du använda liknande fiskar som sill, makrill eller vitling för att laga en liknande rätt.


Kökstillbehör och favoriter

Det här inlägget innehåller reklamlänkar till Mathem & Kitch’n

Panko Ströbröd:

De här ströbrödet är magiskt, de 7 mm långa perfekta kornen gör så att maträtterna blir lätta, fluffiga och krispiga. Resultatet blir “fjäderlika” korn och inte alls oljiga eller hårda. Köp ströbrödet här

Set med 4 skärbrädor

Skärbrädorna är färgkodade för att användas med kött, grönsaker, fisk och tillagad mat, vilket gör det enklare att organisera ditt arbete och upprätthålla god matlagningshygien. De har även en glidsäker botten för extra stabilitet. Köp skärbrädorna här

Filékniv för fisk

Jag är ett stort fan av knivar och har knivar för alla uppgifter man kan tänka sig. Men när jag köper hel fisk så använder jag alltid den här kniven för att filea fisk och den är helt perfekt för uppgiften med sitt smala blad. Köp filékniv här


Strömming Stekt Potatismos potatis fylld strömming

Stekt Fylld Strömming

Senapsfyllning, doppad i uppvispat ägg och lätt täckt i ströbröd innan de går ner i en stekpanna med smör. Finns det något enklare än så? Personligen tycker jag inte man behöver göra någonting för benen i strömmingen, de är så små och försvinner nästan bara man genomsteker fileerna!
No ratings yet
Prep Time 20 minutes
Cook Time 10 minutes
Course lunch, Main Course, Middag
Cuisine Husmanskost, Nodiskt
Servings 4 Portioner
Calories 500 kcal

Ingredients
  

 • 800 g Strömming
 • 50 g Senap
 • 800 g Mjölig Potatis
 • 50 g Smör
 • 1 dl Mjölk
 • 1 dl Grädde
 • Panko ströbröd
 • Färska kryddor till garnering

Instructions
 

 • Börja med att skala potatisen och dela den i mindre bitar. Koka potatisen tills den är helt färdigkokt.
 • Medan potatisen kokar, leta efter strömmingsfiléer som är liknande i storlek och para ihop dem. Salta och bred ett generöst lager av din favorit senap på en av strömmingsfiléerna. Lägg den sedan ovanpå den andra filén som är av liknande storlek.
 • Pensla (eller doppa) de ihopparade strömmingfiléerna med uppvispade ägg och rulla dem sedan i ströbröd. Se till att de blir täckta. Stek de panerade strömmingfiléerna på medelhög värme i en panna med rikligt med smör tills de är gyllenbruna och genomstekta.
 • Medan strömmingen steks, vispa samman den kokta potatisen med smör, mjölk och grädde för att skapa ett krämigt potatismos. Servera det krispiga stekta strömmingparet tillsammans med det krämiga potatismoset och njut av din måltid!

Nutrition

Calories: 500kcal
Keyword Fylld Strömming, Potatismos, Sill, Stekt Strömming, Strömming
Tried this recipe?Let us know how it was!

Dryck som passar till Stekt fyllt strömming

Öl: Pilsner Urquell är en klassisk tjeckisk pilsneröl med en ljus, frisk smak och en subtil beska. Dess uppfriskande karaktär och balanserade smak gör den till en bra följeslagare till fiskrätter som stekt fylld strömming.

Vin: Kung Fu Girl Riesling Detta är ett vitt vin från Washington State, USA, som är känt för sina friska citrustoner och fruktighet. Det är ett utmärkt val för dem som föredrar vitt vin och vill ha en frisk och fruktig smak som kan balansera strömmingens krispighet och senapens smaker.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments