Det här är fredagsmys på en tallrik för mig. En Räkrisotto med sparris som fått gå länge och väl i pannan. Perfekt att överraska sambon med tillsammans med ett gott vitt vin (som du behövt köpa till risotton)! Det är enkelt att göra och det ända som krävs är tid att få gå i stekpannan!

Jag har använt en egenkokad grönsaksbuljong med lite sherry i men att blanda ut en köptas buljong/fond med vatten fungerar superbra!

Här hittar du ha fler tips på fredagsmys

-Detta inlägg innehåller affiliatelänk till Bagaren och Kocken-


9 Ingredienser – 4 Portioner Räkrisotto med Sparris – 40min

Risotto räkor räkrisotto sparris grön fredagsmys vin

Ingredienser

-320-400g Avorio Ris
-3st schalottenlök
-1st Vitlöksklyfta
-1msk Olivolja
-Ca 5dl Grönsaksbuljong
-1-2dl Vitt Vin
-100g Grön Sparris
-3dl Riven Parmesan
-300g Skalade Räkor (ca 1kg frysta)
Salt & Peppar efter smakGör räkrisotto med Ssparris så här:

  1. Stek finhackad schalottenlök, finhackad vitlök och avorio ris på låg värme i olivolja tills schalottenlöken börjar bli lite tillagad. Häll då i lite av grönsaksbuljong och 1/4 av vinet.
  2. Låt det gå på svag värme i stekpannan och tillsätt mer vätska så fort det börjar bli torrt, ungefär var 3-4minut. När du börjar få slut på vin och riset börjar bli klart (de ska ha en liten kärna fortfarande) kan du tillsätta sparrisen.
  3. När Riset är klart (som sagt, har en kärna) kan du stänga av värmen, börja lite åt gången blanda ut parmesan. Inte för mycket på en gång för då kommer den inte fördelas helt och hållet utan klumpa sig. När du fått in allt kan du blanda i de skalade räkorna och smaka av med salt och peppar.
  4. Ät och njut! Förslagsvis med ett gott vitt vin från Spanien, jag gillar druvan Albariño.

Favorit Vitvinsglas!

Vart mycket snack om vitt vin i detta inlägg, när de kommer till vin har jag lärt mig att uppskatta att de dricks ur rätt typ av glas. Följande glas använder jag som standrad glas när de kommer till vita smakfulla viner

Spiegelau Authentis Vitvinglas

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments