Pannbiffar är det mest klassiska benet att stå på när det kommer till husmanskost i min mening. Det är ett väldigt lätt recept, går snabbt att laga, alla gillar det och man kan variera sig när kommer till variation på tillbehör och kryddning. Nedan kommer det klassiska receptet jag gillar bäst och så som jag lärt mig göra pannbiffar!

Pannbiff potatis lätt gurka enkelt snabbt billigt

Pannbiff är en populär rätt i Sverige och det finns många varianter av receptet. Traditionellt sett består pannbiff av köttfärs, lök, ägg, mjölk och ströbröd som blandas och formar till biffar som sedan steks i panna. Men det finns många sätt att variera receptet för att anpassa det till ens egen smak. Man kan byta ut köttfärsen mot kycklingfärs eller vegetarisk färs om man föredrar det. Dessutom kan man lägga till ingredienser som soltorkade tomater, fetaost eller svamp för att ge extra textur och smak. Oavsett vilken variant man väljer är det här receptet för klassisk pannbiff vilket en god och enkel rätt som passar både till vardags och till fest. Om jag får säga det själv.

Hur kan du sätta din prägel på det här receptet?

-Du kan istället för att använda fläsk och nötfärs använda endast nötfärs eller annan färs av kyckling eller vegetariska alternativ
-Du kan krydda upp färsen om du inte vill ha den klassiska pannbiffen. Timjan, rosmarin eller till och med koriander kan passa bra

En närbild på en lök med flera lager och en pappersaktig yta

Att ha koll på när du lagar klassiska pannbiffar

Det är rätt enkelt för de flesta att laga pannbiffar, men det finns några tips jag kan ge för att säkerställa att pannbiffarna blir perfekta:

Att inte över blanda färsen: När du blandar köttfärsen med lök, ströbröd m.m, se till att inte överblanda det. Att överblanda kan göra att biffarna blir torra och tråkiga.

Ha rätt temperatur på pannan: Innan du steker pannbiffarna, se till att pannan är tillräckligt varm. Använd medelhög till hög värme och tillsätt lite smör eller olja i pannan. Detta hjälper till att skapa en gyllene skorpa på biffarna samtidigt som de förblir saftiga på insidan.

Tillåt biffarna att vila: Efter att du har stekt pannbiffarna är det viktigt att tillåta dem att vila i några minuter innan du serverar dem. På detta sätt kan köttet absorbera sina naturliga safter och förbli saftigt och smakrikt när du äter det.

Utrustning du kan behöva

Det här receptet innehåller reklamlänkar till följande sidor: Cervera.se

En bra Stekpanna

Traditional Stekpanna med trähandtag
En stekpanna är den viktigaste utrustningen när du lagar pannbiff. Välj en stekpanna som är tillräckligt stor för att hålla alla dina biffar samtidigt och ha höga kanter så att eventuell steksky kan samlas upp.
När man lagar en traditionell rätt tycker jag man ska ha en traditionell stekpanna också!


En bra kökskniv

Victorinox Kebony Kockkniv 25 cm
En bra kökskniv är oumbärlig när du ska hacka lök eller andra grönsaker som behövs till receptet.
Victorinox Kebony är en mycket bra allroundkockkniv/trancherkniv med en bladlängd på 25 centimeter. Kniven är utrustad med ett ergonomiskt handtag i trä och förstklassigt stål i bladet.


En smidig rostfri tång

Cuisipro Rostfri Tång
En tång är ett bra alternativ till en stekspade eftersom den också har en fast greppförmåga och kan enkelt vända pannbiffarna utan att de går sönder. En tång fungerar också bra för att ta upp biffarna ur stekpannan när de är klara.


Pannbiffar potatis stekt lök

Klassiska Pannbiffar – Bästa pannbiffarna du provat?

Pannbiffar är det mest klassiska benet att stå på när det kommer till husmanskost i min mening. Det är ett väldigt lätt recept, går snabbt att laga, alla gillar det och man kan variera sig när kommer till variation på tillbehör och kryddning
No ratings yet
Prep Time 15 minutes
Cook Time 30 minutes
Course Husmanskost
Cuisine Svenskt
Servings 4 personer

Equipment

Ingredients
  

Pannbiffar

 • 300 g Nötfärs
 • 300 g Blandfärs
 • 1 dl Mjölk
 • 1 dl Ströbröd
 • 1 st Äggula
 • 1 msk Kinesisk Soja
 • 1 msk Dijon Senap
 • Salt och peppar efter smak

Stekt Lök

 • 2 st Gula lökar
 • 2 tsk Soja
 • 1 tsk socker
 • 1 st Smör till stekning

Instructions
 

 • Börja med att arbeta med löken, skär de i tunna skivor och stek försiktigt i smör på låg till medelhög värme. När de börjar bli genomskinliga kan du tillföra socker och soja, stek sedan tills du är nöjd med smak och utseende.
 • Blanda först mjölken med ströbrödet och låt stå en stund. Blanda ihop köttfärsen med soja, dijon, äggula och sen ströbrödsmixen när den har fått svälla en stund. Krydda och blanda köttfärsen noga!
  Stek gärna en liten klick på prov i stekpannan för att se så de inte saknas något. Stek sedan på medelhög värme tills de blir alldeles gyllenbruna.
 • Server med kokt potatis, stekta löken och inlagd gurka. Kom ihåg att njuta
Keyword Biffar, Husmanskost, Pannbiff, Svensk mat, Svenskt
Tried this recipe?Let us know how it was!

Du hittar fler kötträtter genom den här länken

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments