Det är något med den hemmagjord ärtsoppa. Det är nånting lättlagat, billigt, gott och framförallt nyttigt att ordna till vardagsmiddagen. Vill man ha den vego är det bara att utesluta sidfläsket så är den helt vegetabilisk. Man kan dock behöva tillsätta mer buljong och/eller lite mer lök. För att få soppan precis som du vill ha den skulle jag dock rekommendera att koka den en stund innan för att inte stå där med en rinnig soppa precis när du måste äta. Det går även bra att frysa in i matlådor/fryspåsar för att ta fram på morgonen innan du ska äta den på kvällen.

Här Finns mer inspiration på husmanskost

-Inlägget innehåller affiliate länk från Cervera-


8 Ingredienser – 4 Portioner Hemmagjord Ärtsoppa – 30min

Ingredienser

-500g Gula ärtor
-200g Rimmat sidfläsk
-1st Gul Lök
-1st Lagerblad
-1tsk Mejram
-1tsk Timjan
-Ett par kryddpeppar
-½tärning grönsaksbuljong
ca 1,5l vatten

Gör Hemmagjord Ärtsoppa så här

  1. Förbered ärtorna dagen innan genom att lägga ärtorna i blöt över natten i en täckt skål. När det sen är dags för att laga mat, häll bort vattnet som ärtorna lager i blöt i för att tillföra färskt vatten enligt recept och börja koka!
  2. Skiva lök, hacka fläsk och lägg ner i koket tillsammans med lagerblad, kryddpeppar och den halva buljongtärningen.
  3. Koka täckt på medelhög värme i ca 90-120minuter tills ärtorna blivit mjuka. Du kan nu börja krossa ärtorna mot kastrullkanten eller mosa mot botten. Skulle inte ärtsoppan vara tillräckligt tjock i konsistensen kan du behöva koka utan lock till önskad konsistens.
  4. Smaka av med mejram och timjan. Jag serverar alltid med mild eller stark Åbo Senap

Otroligt bra kastruller!

Det är väldigt skönt att ha ordentliga kastruller när man ska koka hemmagjord ärtsoppa eftersom de kokar länge och är viktigt att hålla en medelhög värme under längre tid för att de inte ska fastna. Cevera har ett kastrullset från Zwillit som har en tjock aluminiumkärna i botten för just jämn värmefödelning.

Kastrullset 4 delar med glaslock

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments