Hade stora problem med att komma på vad jag skulle laga idag, kom på att jag har både kyckling, potatis och grädde i kylskåpet som står och väntar så varför inte göra en enkel ugnsstekt kyckling! När jag dessutom slutade en timme tidigare än sambon hade jag tid på mig att få allt redo till att hon kom hem. Det svåraste med denna rätt är att ha alla ingredienser hemma (vilket inte är särskilt svårt?), metoden är oerhört lätt som du kan se i receptet nedan!

Här hittar du mer inspiration på middagar lagom att laga i vardagen

-Inlägget innehåller affiliatelänk till Cervera-


4 Portioner Enkel Ugnsstekt Kyckling – 60min

Kyckling ugnstekt ugnsstekt chicken sauce potato fried

Ingredienser

Kyckling
-4st Kyckling Bröstfilé
-1msk Söt Paprikapulver
-½msk Chilipulver
-½msk Torkad Vitlök
Salt & Peppar
Olivolja till Stekning

Potatis
-800g Fast Potatis
-ca 4st Vitlöksklyftor
-1st Rödlök
-1msk Olivolja
-½msk torkad timjan
Salt & Peppar efter smak

Sås
-1dl Grädde
-1dl Torrt Vitt vin
-½st Citron (saften)
-1msk Vetemjöl
-1msk Hönsfond

Gör Enkel ugnsstekt kyckling så här:

  1. Rubba kycklingfiléerna med kryddorna innan du steker dom runtom i en medelvarm stekpanna i några minuter per sida för att få en fin stekyta (och så att de fastnar lite i pannan). Skär potatisen i den form du vill ha, klyftor, pommes eller halvor fungerar bra. Förkoka potatisen i 7-10minuter så den blir klar i liknande tid som kycklingen. Medan du förbereder värm ugnen till 175 grader.
  2. Skär vitlök och rödlök i stora bitar och blanda med potatisen medan du ringlar över olivoljan. Strö sedan ut på en plåt med bakplåtspapper med utrymme i mitten där du placerar kycklingfiléerna. Placera en termometer i den tjockaste delen av den största filén.
  3. När innertemperaturen närmar sig 60 grader i kycklingen så borde potatisen också börja bli färdig (men utan yta), öka då värmen till 225 och ändra till grillfunktion om du har det på din ugn (annars öka till 250). Vid detta tillfälle är det också dags att börja med såsen, i den tidigare använda stekpannan kan du öka till låg-medelvärme och tillsätta vitt vin, citronsaft och hönsfond. Ta hjälp av en stekspade att få upp allt som fastnat i botten och blanda sig med vätskan. Ha i resterande ingredienser och koka på låg värme till önskad konsistens.
  4. När innertemperaturen på kycklingen når 72grader är det klart, ta ut ur ugnen, låg kycklingen vila några minuter innan du skär upp men annars är allt klart för servering!

Pålitlig Ugnstermometer

När du tillagar kött i alla dess former i ugnen så blir allting så mycket enklare om du har en pålitlig ugnstermometer. De finns i mängder av olika utseender, metoder och teknologi. Jag har förbrukat de mesta då jag bryggt en del öl i hemmet och råkat dränka probe efter probe… MEN denna har nu hållt rekordlänge, nu över 2år i mitt hushåll!

Stektermometer Bluetooth

Stektermometer Bluetooth

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments