Den här rätten är perfekt att göra när det är mörkt och du känner dig ruggig. Det är svårt att misslyckas med en sån här enkel moussaka. Gör du bara steg för steg så blir det i alla fall gott!
Rätten moussaka har jag ätit både i Grekland och Turkiet. Det är väl inte riktigt klart vart rätten egentligen har sitt ursprung? Ett som är säkert är ju att det är väldigt gott!

Här hittar du fler av mina recept på varmrätter

-Inlägget innehåller affiliatelänk från Kitchentime-


13 Ingredienser – 4 Portioner – 60min
Per Portion 427kcal – 29g Protein – 10,5g Kolhydrater – 28g Fett

moussaka grekisk turkisk enkel lätt smart

Ingredienser

Fyllning
-500g Nötfärs/Lammfärs
-1st Gul lök medelstor
-2st Vitlöksklyftor
-500g Äggplanta/Aubergine
-30g Tomarpuré
-10g Olivolja
-15ml Vitt vin
-2tsk Raz el hanout kryddmix

Sås
-30g Smör
-22g Vetemjöl
-200g Mjölk
-30g Parmesanost
-1st Äggula

Raz El Hanout kryddmix
-1tsk Kanel
-½tsk Mald ingefära
-½tsk Vitpeppar
-½tsk muskotnöt
-1/2tsk Cayenne
-½tsk Kryddpeppar

Gör Enkel Moussaka så här:

  1. Slå på ugnen direkt, 200grader. Skiva äggplantan i 1-1.5cm tjocka skivor, lägg på ugnsgaller, pensla tunt över med olivolja och salt. Kör i ugnen i ca 8minuter tills de blivit brunaktiga i ytan! Sänk sedan ugnen till 175grader.
  2. Stek sedan resten av fyllningen, börja med att fräsa färsen i olja och när den börjar bli genomstekt ha i hackad gullök och efter en stund finhackad vitlök.
  3. När löken börjar bli transparent kan du ha i tomatpurén, vitt vin och kryddmixen. Låt sjuda ihop i 5-10min innan du börjar montera Moussakan.
  4. Montera Äggplanta – Kött – Äggplanta – Kött – Äggplanta – Sås i en gjutjärnsgryta och låt gå i ugnen i ca 35minuter i 175grader. Sista 10minutrarna körde jag på 200grader och grillfunktion för att få en fin yta!
  5. Servera med kokt potatis eller bara en sallad!

Oval Gjutjärnsgryta

Gjutjärnsgrytor är oslagbara när man lagar grytor, du kan använda den både på spisen och för att långkoka i till exempel ugnen. Den här grytans lock är också gjort i järn och har så kallad självösande funktion, vilket innebär att ångan återförs till maten och gör att den blir mör och smakrik

Gryta oval 4,3 L med Järnlock

Gryta oval 4,3 L med Järnlock