Då kom dagen, den dagen jag väntat på, dagen jag ska göra min egen Hemmagjord Citrus tonic! Hos min lokala Ica butik låg mitt paket från Borgeby Kryddgård med en bunt kryddor och framförallt Kina bark (Chinchona).

Jag har läst runt lite på internet, kollat guider på youtube och förstått att det ska vara ganska enkelt att göra sin egen tonic. Vad jag läst mig till så bör man vara lite återhållsam när man handskas med kinabark eftersom det innehåller “Kinin” som i viss dos är giftigt. Används förutom som smakämne i tonic annars till malariamedicin. Den mängden jag handskats med är i alla fall helt ofarligt.

Jag använde mig av följande smaker: Kinabark som jag körde i kryddkvarnen, skalade och juicade en apelsin, citron och lime. Som kryddning använde jag citrongräs, kryddpeppar, kardemumma, lavendel, citronsyra och salt. Slutligen Agave sirap.

Fler recept på dryck hittas här

-Inlägget innehåller affiliate länk från Kitchentime-


11 Ingredienser – ca 30 portioner Hemmagjord Citrus Tonic – ca 2 timmar

Gin Tonic Citrus kinabark

Ingredienser

-5dl Vatten
-0,5st Apelsin (juice + skal)
-0,5st Citron (Juice + skal)
-0,5st Lime (Juice + skal)
-4st Stjälkar Citrongräs
-1tsk Kryddpeppar
-1tsk Kardemumma
-0,5msk Lavendelblom
-15g Mald Kinabark
-200g Agavesirap
-20g Citronsyra
-0,5tsk Salt

Gör Hemmagjord Citron Tonic så här

  1. Juica och riv citrusfrukterna, hacka citrongräs och mal kryddorna om du skulle ha hela bitar.
  2. Blanda alla ingredienser förutom citronsyra och sirapen i en kastrull och låt koka upp. När blandningen kommit upp i kok så kan du sänka värmen till att de börjar sjuda. Låt sedan sjuda i ca 25-30min. 
  3. Sila av i en ostduk/silduk/finmaskig sil och tillsätt syra och sirap i den varma blandningen. Låt svalna innan du häller upp din första GT! Förvaras sedan i flaska eller burk i okänd lång tid

Gin & Tonic Glas!

När du gjort din egen tonic och ska maximalt av vad du åstadkommit så måste du ha glas som är specifikt framtagna för att dricka Gin & Tonic ur! Jag har testat ett par olika typer av Gin & Tonic glas men har slutligen kommit fram till att inget slår den stora kupan. Dessa från Orrefors är otroligt vackra, den stora kupan är optimal för en smakrik tonic och gin & de tål till och med maskindisk!

Gin & TOnic glas orrefors GT G&T

Gin & Tonic 64 cl 4-pack