Älskade Lussebulle! Den mest omtalade och uppskattade bakverket i jultider. Som vi ser fram emot den luftiga saffransfyllda bakverk varje år. Äntligen blev de dags för mig att baka mina klassiska lussebullar. Mitt recept är ett hopkok av lika olika influencer som jag sen efter lite testande kommit fram till funkar bäst. Men i år blev jag uppdaterad på min teknik! Såg så fina lussebullar överallt på internet och kunde inte förstå hur de kunde få dom så fina. Men sen hittade jag att grunden till detta kom från kära Brinken Bakar. Så jag testade att likt henne kavla ut degen och skära med pizzaslicer för att fint rulla ihop! Så bra det blev, supernöjd!

Här hittar du en uppsjö med inspiration på bakning

-Inlägget innehåller affiliatelänk till KitchenTime-


ca 30st Klassiska Lussebullar – 2h

julrecept Jul Lussebullar lussekatt saffran lucia lusse advent adventsfika bakning bakrecept recept

Ingredienser

Saffransdegen
-150g Smör
-5dl Mjölk
-2pkt Saffran
-1st Ägg
-50g Jäst
-2dl Strösocker
-2tsk Kardemumma stött
-1/2tsk Salt
-ca16dl Vetemjöl

Garnering
-1st Ägg
-1dl Russin

Gör dina klassiska lussebullar så här

  1. Värm Smör och saffran i en kastrull tills smöret har smällt. Häll i mjölken och därefter kläck i ett ägg och värm tills de är fingervarmt.
  2. Smula jästen i en bunke till din köksassistent och blanda ut med lite av mjölkblandningen. Tillför resten av mjölkblandningen, socker, kardemumma och salt och 1/3 av mjölet tills allt är mixat.
  3. Tillsätt bit för bit mestadels av de resterande mjölet, spara lite till utbakningen. Kör med degkroken i din köksassistent i ca 10-15min så den blir blank och smidig att hantera. Låt därefter jäsa i 30minuter.
  4. Dela degen i två, kavla ut på mjölat bakbord till en stor rektangel, använd pizzaslicer/kniv för att skära ut långa remsor. Rulla därefter remsorna 50/50 mot varandra i mitten tills du får lussa bullar av remsorna.
  5. Placera de på plåt med bakplåtspapper och låt de jäsa i ytterligare 30-45minuter på ett varmt ställe under duk.
  6. Efter jäsning, garnera med russin som legat i blöt (för att de inte ska svälla), grädda i mitten utav en 225grader varm ugn i ca 8 minuter eller till önskad färg. När du tar ut dom ur ugnen ska du direkt pensla med ett vispat ägg. På så vis kapslar du in fuktigheten i bullen och du får rasande eleganta lussekatter!

    Låt vila på galler!

3 Vånings Avsvalningsgaller

När du bakar mycket och framförallt stora kvantiteter så behöver du rejält med yta på ditt avsvalningsgaller. Jag har nyligen införskaffat mig detta avsvalningsgalleri nedan i hela 3 våningar! Perfekt för bullbak eller om du bakar olika saker under lång tid!

Avsvalningsgaller 3 våningar

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments