Det här är ett recept du behöver göra en tid innan, jag bakar ofta kalljästa frallor till helgfrukost. Då sätter jag dagen kvällen innan och låter den jäsa i kylskåpet över natten. Det här receptet är så smidigt för vem som helst att baka, du behöver en yta att baka ut degen på, en ugn och gärna en bunke. Du behöver ingen bakmaskin, inga specialverktyg eller special ingredienser. Bara vanligt mjöl, jäst och vatten i princip. Men sen tycker jag du ska ha i en skvätt honung och olivolja också för att sätta pricken över i!

Kalljästa frallor

Det här receptet är alltså för vem som helst, du behöver inte ens ha bakat förut. Det är verkligen fool proof! Köper du färsk jäst så minskar du risken att jästen inte aktiveras heller. Mjölet går att byta ut till olika varianter av vetemjöl, du behöver inte använda vetemjöl special utan vanligt vetemjöl fungerar också bra även andra mjölvarianter som är specialtillverkade för bröd fungerar väldigt bra.

Hur kan du variera bakningen av Kalljästa Frallor?

Kärnvetemjöl: I receptet anger jag att du ska använda vetemjöl Special, det är en “starkare variant” än Kärnvetemjöl vilket innebär att det innehåller mer protein. Du kan använda dig utav kärnvetemjöl eller annat svagare vetemjöl också. Brödet blir då lite “lättare” och får en tätare struktur och mindre bubblor.’


Starkare Vetemjöl: Vetemjöl special har högre proteinhalt än kärnvetemjöl men det finns vetemjöl som är ännu “starkare”. Desto högre proteinhalt desto mer volym, seghet och stuns får brödet. Viktigare att du inte har bråttom vid jäsningen när det kommer till starkare vetemjöl.


Degvätska: Jag bakar nästan uteslutande mina Kalljästa frallor med vatten, ärligt talat är det för att jag väldigt sällan har mjölk hemma. Men det ger också brödet en frasigare yta. Mjölk ger däremot brödet en fylligare smak och en mjukare skorpa. Testa båda och se vad du föredrar! Filmjölk går också att använda i det här receptet för att få en syrligare karaktär.

Kalljästa Frallor Morgon

Hemligheten bakom kalljästa frallor:

Jäsningen: Det som är viktigast är att du inte har bråttom. Det går inte att sätta den här degen, vänta en timme och baka ut den. Då finns det andra recept på underbara frallor! Låt degen jäsa minst 8h i kylen, gärna längre!
Värme: 250grader kan låta mycket, men det är alldeles perfekt. Brödet kommer bli totalt genomgräddat, få en fin yta över hela frallan på bara 15minuter.
Varsamhet: När du tar ut frallorna ur kylen bör du vara väldigt försiktig med degen. Du vill inte förstöra jästbubblorna i degen utan bevara så mycket du kan. Använd en vass kniv eller en degskrapa för att fördela degen istället för att slita. Forma sen inte heller degen utan placera den ny skuren direkt på plåten så får du förutom ett sjukt gott bröd också ett fint rustikt utseende på de.

Bra att ha till det här receptet:

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kitchentime

Bakstål 37cm

Jag älskar att baka med bakstål, lägger in den i ugnen ovanpå gallret när jag värmer ugnen, drar ut gallret och lägger degklumparna direkt på stålet. Bakstål höjer resultet på gräddningen, resultatet blir som en äkta bageri ugn.


Degskrapa 15cm

Knivar fungerar absolut till samma ändamål, men en degskrapa som du inte behöver tänka på skärpa och som du bara kan dra över bänken är otroligt smidig att ha när du bakar med stora degar!

Kalljästa frallor

Kalljästa Frallor

Går jättefort att få ihop degen, ingen knådning behövs och väldigt få ingredienser!
No ratings yet
Cook Time 15 minutes
Course Breakfast, Brunch, Frukost, Tillbehör
Cuisine Bakning, Bakverk, Bread, Bröd
Servings 10 Frallor
Calories 210 kcal

Ingredients
  

  • 25 g Jäst för matbröd 25g är en halv kub
  • 1 msk Honung eller Sirap
  • 2 msk Olivolja
  • 5 dl Vatten eller mjölk
  • 2 tsk Salt
  • 10-11 dl Vetemjöl Special

Instructions
 

Degvätska

  • Blanda ut jästen i fingervarmt vatten eller mjölk, tillsätt honung eller sirap och en skvätt olivolja.

Degen

  • Blanda ut saltet i mjölet, börja med att ha i ungefär hälften av mjölet och blanda ut det ordentligt. Tillsätt därefter lite åt gången till du har en rätt kladdig deg men som ändå släpper från kanterna.

Jäsning

  • Täck bunken du blandat degen i eller lyft över degen till en smord plastlåda med lock för förvaring i kyl. Låt stå i kylen 8-12 timmar till det är dags att grädda!

Gräddning

  • Värm ugnen till 250grader eller så nära du kan, lägg ut degen på ett mjölat bakbord, dela degen först i hälften och därefter i 5-6 bitar. Banka inte ut luftbubblorna utan forma dina degbitar minimalt innan du lägger dom på plåten och gräddar dom i 12-15grader tills de är alldeles gyllenbruna och fina. En form med vatten längst ner i ugnen ger krispigare yta!

Nutrition

Calories: 210kcal
Keyword Bröd, Frallor, Kalljäst, Macka, Smörgås
Tried this recipe?Let us know how it was!

Våra övriga bröd recept

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments