Bakar inte bröd jätte ofta men fick ett sug nu att baka enkel hönökaka eftersom de var ett bra tag sen sist. En enkel hönökaka är inget konstigt att baka, du behöver bara väldigt bra råvaror och en del kärlek (och tid). Testa vettja!

Här hittar man mer inspiration på bakverk

-Detta inlägg innehåller affiliatelänk till Kitchentime-


6 Ingredienser – ca 5st Enkel Hönökaka – 75min

Hönökaka kaka bröd baka matbröd enkelt

Ingredienser

-680g Vetemjöl
-90g Finmalt Rågmjöl
-1msk Salt
-5dl Mjölk
-60g Smör
-60g Ljus Sirap
-25g Jäst för matbröd

Gör enkel hönökaka så här:

  1. Smält smör och blanda tillsammans med mjölk och sirap. Kyl/värm för att nå 37grader innan du blandar ut det med jästen och en liten dutt av mjölet.
  2. I en assistent häll i de våta ingredienserna och blanda med degkrok medan du tillsätter de torra ingredienserna bit för bit tills du fått en fin deg. Mixa i ca 10min eller tills du fått en fin och spänstig deg.
  3. Låt degen vila i 30minuter innan du delar den i 5 lika stora delar och låter den sedan vila i ytterligare 30minuter. Värm ugnen till 200grader.
  4. Platta till de 5 degklumparna till 1cm tjocka kakor, pricka för att de inte ska bli pitabröd och grädda tills de är gyllenbruna mitt i ugnen ca15minuter. Gärna på en baksten eller bakstål.

Bakstål, värt att testa!

När jag bakar bröd använder jag alltid ett bakstål eller en baksten. Beror lite på vad jag ska göra. När du använder stål istället för sten så behöver du inte vara lika rädd för att spräcka stenen, stålet är alltså mycket hållbarare. Det går dessutom snabbare att värma än en sten också, läst vissa som tycker stålet även ger bättre resultat men det vågar jag inte uttala mig om.

Pizzastål 39cm

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments